Burger wołowy

Burger wołowy lepszy niż z niejednej burgerowni - a przygotowany samodzielnie w domu! By dodatkowo się “dopchać” i dopełnić wrażenie jedzenia fast-fooda zrobiłam również domowe frytki. Pycha!

Gotowe danie na talerzu

Składniki (2 porcje)

Burger wołowy

Domowe frytki

Sos czosnkowy

Przepis

Kroimy wszystkie warzywa do burgera.

Ziemniaki kroimy na pół, po czym w plasterki, mieszamy z oliwą i przyprawami i pieczemy w 180 stopniach do miękkości (czas pieczenia zależy od grubości plasterków, u mnie to było około pół godziny), a potem jeszcze 5 minut w 200 stopniach, by były bardziej chrupiące.

W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy: ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników, na koniec dodając szczyptę soli i pół łyżeczki pieprzu. Spróbujcie, jak smakuje (ja lubię ostry) i gdy będzie za mocny dodajcie odrobinę majonezu. Zostawiamy w lodówce, by smaki się przegryzły.

Bułki kroimy na pół i smarujemy masłem, po czym lekko przysmażamy, by były chrupiące. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, solą i pieprzem i wyrabiamy około 3-4 minut, by było gładkie. Formujemy 2 burgery i rozgrzewamy patelnie. Na mocno nagrzaną patelnię kładziemy burgery i nic z nimi nie robimy, pozwalając im się przysmażyć. Po 3 minutach przewracamy, kładziemy na nie plasterek sera, przykrywamy patelnię pokrywką i po minucie ściągamy z patelni. Najczęściej wychodzą mi medium done.

Na bułkę dajemy sos czosnkowy, następnie burgera i warzywa. Na górę znów sos i przykrywamy bułką. Podajemy z frytkami, sosem czosnkowym i ketchupem.

Smacznego!