Chlebki naan na jogurcie i sodzie oczyszczonej są świetnym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej i nie tylko. W sytuacjach kryzysowych można nawet na nich zrobić mini pizze.
Składniki (5 placków)
- 200g mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki jogurtu
Przepis
Mieszamy mąkę z sodą, by ją równomiernie rozprowadzuć. Dodajemy oliwę z oliwek i jogurt, mieszamy. Nalewamy około 1/4 szklanki wody i ugniatając ciasto, powoli partiami dolewamy wodę. Ciasto powinno mieć zwartą strukturę, ale nie lepić się do rąk. Jeżeli zaczyna się lepić, podsypujemy mąką.
Rozgrzewamy suchą patelnię.
Ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich ugniatamy w kulkę, po czym palcami rozgniatamy na mniej-więcej okrągły placek grubości 0,7-1 mm. Podgrzewamy na suchej patelni pod przykryciem na średnim ogniu około minuty, po czym odwracamy na drugą stronę i znów podgrzewamy minutę. Chlebki są już gotowe! Choć osobiście lubię je podgrzać, aż będą brązowawe.
Smacznego!