Ciasto korzenne ze skórką z pomarańczy i żurawiną poleca się na pyszną przekąskę, gdy o 16 jest już ciemno, a jedyne na co masz ochotę to leżeć pod kocem i pić herbatę, ale na pierniki jeszcze jakoś za wcześnie. Robi się je wybitnie szybko, a jest przepyszne w swojej prostocie. Warto tylko wcześniej wyciągnąć wszystkie składniki z lodówki, o wiele łatwiej się wtedy z nimi pracuje.
Składniki
- 120g masła
- 30g oliwy
- 100g cukru brązowego
- 2 jajka
- 140g jogurtu naturalnego
- otarta skórka z pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- łyżeczka octu
- 240g mąki
- 3/4 łyżeczki sody
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej bez cukru
- szczypta soli
- garść suszonej żurawiny
Przepis
Masło rozetrzeć z oliwą i cukrem na gładką masę, dodać jajka i jogurt, wymieszać. Zetrzeć skórkę z pomarańczy na tarce (warto to robić nad miską, by cenne olejki również wpadały do ciasta), wycisnąć sok z połowy, dodać. Dodać łyżeczkę octu i suche składniki, wymieszać. Na koniec wmieszać garść żurawiny i wymieszać szybko szpatułką.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać. Posypałam dodatkowo żurawiną i cukrem brązowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 30 minut. Wystudzić przy otwartych drzwiach piekarnika około 15 minut i przechowywać przykryte ściereczką.
Smacznego!