Kurczak w orientalnym sosie z orzeszków ziemnych - sosie satay (łatwo dostępny w sklepach online i z żywnością orientalną, a czasem na azjatyckich “tygodniach” w dużych marketach). Do niego dodajemy brązowy ryż i sałatkę z ogórka i mamy absolutnie przepyszny słodko-ostry obiad.
Składniki (3 porcje)
Kurczak satay
- 400g polędwiczek z kurczaka
- 400g sosu satay
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, papryka słodka, chili
- 150g ryżu pełnoziarnistego
Azjatycka sałatka ogórkowa
- 3 ogórki gruntowe
- gałązka selera naciowego
- 1/4 czerwonej cebuli
- natka pietruszki
- łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki cukru
- pieprz, chili
Przepis
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Polędwiczki z kurczaka kroimy w dużą kostkę i mieszamy je w misce z: 3 łyżkami oliwy, łyżeczką soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczką papryki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy sos satay i około pół szklanki wody, do otrzymania konsystencji sosu. Dodajemy chili do smaku.
Ogórka kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę, seler naciowy w półksiężyce, a natkę drobno i mieszamy z resztą składników.
Na odsączony ryż nakładamy kurczaka w sosie satay i podajemy z sałatką.
Smacznego!