Kurczak w sosie satay

Kurczak w orientalnym sosie z orzeszków ziemnych - sosie satay (łatwo dostępny w sklepach online i z żywnością orientalną, a czasem na azjatyckich “tygodniach” w dużych marketach). Do niego dodajemy brązowy ryż i sałatkę z ogórka i mamy absolutnie przepyszny słodko-ostry obiad.

Gotowe danie na talerzu

Składniki (3 porcje)

Kurczak satay

Azjatycka sałatka ogórkowa

Przepis

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Polędwiczki z kurczaka kroimy w dużą kostkę i mieszamy je w misce z: 3 łyżkami oliwy, łyżeczką soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczką papryki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy sos satay i około pół szklanki wody, do otrzymania konsystencji sosu. Dodajemy chili do smaku.

Ogórka kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę, seler naciowy w półksiężyce, a natkę drobno i mieszamy z resztą składników.

Na odsączony ryż nakładamy kurczaka w sosie satay i podajemy z sałatką.

Smacznego!