Makaron podwójnie mięsny

Makaron z gatunku nieco droższych, ale właśnie tu dobrej jakości składniki “robią robotę” i pozwalają zaoszczędzić czas. Szynka szwarcwaldzka, dobra kiełbasa i wyrazisty ser sprawiają, że danie smakuje jak z porządnej makaroniarni.

Gotowe danie na talerzu

Składniki (3 porcje)

Przepis

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju z suszonych pomidorów. Dodajemy drobno pokrojoną szynkę szwarcwaldzką, kiełbasę pokrojoną w cienkie półksiężyce i smażymy powolutku, na małym ogniu, dając im wchłonąć olej i przyprawy z oleju.

W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po minucie dodajemy pół głowki brokuła (zielonym do dołu) i robimy coś w stylu przedłużonego blanszowania - trzymamy go tak około 2-3 minut, a gdy główka zacznie być miękka, wyciągamy. Różyczki kroimy mniej-więcej, po czym dodajemy do mięsa i smażymy jeszcze chwilkę. Dodajemy pesto, pieprz i około 6 łyżek wody z gotującego się makaronu. Makaron odsączamy, dodajemy na patelnię i porządnie mieszamy.

Podajemy na talerze, na sam koniec ścierając nieco (dosłownie odrobinkę) sera.

Smacznego!