Perfekcyjne comfort food - mocno mięsno-pomidorowy makaron, który praktycznie robi się sam. Seler naciowy miło chrupie i przełamuje smak umami pomidorów. Ważne jest, aby gotować sos nieco dłużej, przynajmniej pół godziny. Wtedy właśnie powstaje smak umami, a mięso rozpływa się w ustach.
Składniki (3 porcje)
- 250g makaronu pełnoziarnistego
- 500g mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego)
- butelka passaty pomidorowej (800 g)
- pół czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 cukinii
- pęczek selera naciowego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, bazylia, cynamon, sos sojowy
- 2 plasterki sera (opcjonalnie)
Przepis
Dziś wyjątkowo nie zaczynamy od makaronu - dajemy czas sosowi, by się zrobił ;).
Kroimy pół cebuli w drobną kostkę, przeciskamy ząbki czosnku przez praskę i smażymy na patelnii na około 4 łyżkach oliwy. W tym czasie kroimy cukinię w kostkę i seler w półksiężyce. Smażymy chwilkę wszystko razem, aż cebula się przyrumieni, a cukinia skurczy i dorzucamy mięso. Gdy około połowa zmieni kolor z różowego na biały dodajemy passatę.
Dopiero teraz wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sos gotujemy w następujący sposób: do zagotowania passaty na dużym ogniu i pod przykryciem, następnie zmniejszamy do średniego ognia i zdejmujemy pokrywkę, dając wodzie odparować. Co jakiś czas mieszamy, ale pozwalamy sosowi zrobić się samemu. Po około pół godziny (wtedy makaron powinien być już prawie gotowy), dodajemy przyprawy, u mnie: pół łyżeczki soli, ćwierć łyżeczki pieprzu, łyżeczkę suszonej bazylii, szczyptę cynamonu i łyżkę sosu sojowego.
Makaron odsączamy i mieszamy z gotowym, już gęstym sosem. Ja na sam koniec dodałam dwa plasterki sera (po czym przykryłam na chwilę patelnię do jego rozpuszczenia i wymieszałam), ale bez tego będzie równie pysznie.
Smacznego!