Makaron pomidorowy z selerem naciowym

Perfekcyjne comfort food - mocno mięsno-pomidorowy makaron, który praktycznie robi się sam. Seler naciowy miło chrupie i przełamuje smak umami pomidorów. Ważne jest, aby gotować sos nieco dłużej, przynajmniej pół godziny. Wtedy właśnie powstaje smak umami, a mięso rozpływa się w ustach.

Gotowe danie na talerzu

Składniki (3 porcje)

Przepis

Dziś wyjątkowo nie zaczynamy od makaronu - dajemy czas sosowi, by się zrobił ;).

Kroimy pół cebuli w drobną kostkę, przeciskamy ząbki czosnku przez praskę i smażymy na patelnii na około 4 łyżkach oliwy. W tym czasie kroimy cukinię w kostkę i seler w półksiężyce. Smażymy chwilkę wszystko razem, aż cebula się przyrumieni, a cukinia skurczy i dorzucamy mięso. Gdy około połowa zmieni kolor z różowego na biały dodajemy passatę.

Dopiero teraz wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sos gotujemy w następujący sposób: do zagotowania passaty na dużym ogniu i pod przykryciem, następnie zmniejszamy do średniego ognia i zdejmujemy pokrywkę, dając wodzie odparować. Co jakiś czas mieszamy, ale pozwalamy sosowi zrobić się samemu. Po około pół godziny (wtedy makaron powinien być już prawie gotowy), dodajemy przyprawy, u mnie: pół łyżeczki soli, ćwierć łyżeczki pieprzu, łyżeczkę suszonej bazylii, szczyptę cynamonu i łyżkę sosu sojowego.

Makaron odsączamy i mieszamy z gotowym, już gęstym sosem. Ja na sam koniec dodałam dwa plasterki sera (po czym przykryłam na chwilę patelnię do jego rozpuszczenia i wymieszałam), ale bez tego będzie równie pysznie.

Smacznego!