Makaron iście ratunkowy - z jabłkami, białą fasolą i suszonymi pomidorami, przygotowany na zasadzie “wymieszaj i podaj”. Choć przepis wydaje się dziwny, smak jest obłędny a przygotowanie odporne nawet na tych, co w kuchni mają dwie lewe ręce.
Składniki (3 porcje)
- 200g makaronu pełnoziarnistego
- 2 duże jabłka
- czerwona cebula
- puszka białej fasoli (cannelini)
- puszka suszonych pomidorów (najlepiej w paskach)
- pęczek natki pietruszki
- łyżka bułki tartej
Przepis
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jabłka i cebulę kroimy w małą kostkę, wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Fasolę przepłukujemy na sitku, dodajemy. Suszone pomidory wyjmujemy widelcem ze słoika, zbytnio ich nie odsączając i dodajemy do naczynia żaroodpornego (uprzednio krojąc, jeśli nie kupiliśmy tych w paskach). Mieszamy wszystko i pieczemy przez 40 minut.
W tym czasie gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu i szatkujemy natkę pietruszki.
Gdy jabłka będą miękkie, zawartość naczynia żaroodpornego mieszamy z makaronem, natką i bułką tartą.
Smacznego!