Makaron ratunkowy

Makaron iście ratunkowy - z jabłkami, białą fasolą i suszonymi pomidorami, przygotowany na zasadzie “wymieszaj i podaj”. Choć przepis wydaje się dziwny, smak jest obłędny a przygotowanie odporne nawet na tych, co w kuchni mają dwie lewe ręce.

Gotowe danie na talerzu

Składniki (3 porcje)

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Jabłka i cebulę kroimy w małą kostkę, wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Fasolę przepłukujemy na sitku, dodajemy. Suszone pomidory wyjmujemy widelcem ze słoika, zbytnio ich nie odsączając i dodajemy do naczynia żaroodpornego (uprzednio krojąc, jeśli nie kupiliśmy tych w paskach). Mieszamy wszystko i pieczemy przez 40 minut.

W tym czasie gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu i szatkujemy natkę pietruszki.

Gdy jabłka będą miękkie, zawartość naczynia żaroodpornego mieszamy z makaronem, natką i bułką tartą.

Smacznego!