Pyszny i prosty makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem, który dodatek buratty i pesto wynosi na wyższy poziom. Gdy mam mało czasu, szykuję makaron z samym sosem i żółtym serem, jest równie smaczny, choć pospolitszy i bardziej studencki ;).
Składniki (2 porcje)
- 200g makaronu pełnoziarnistego
- 400g mięsa z kurczaka (użyłam polędwiczek)
- puszka pomidorów krojonych (400g)
- pół cebuli czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- pół cukinii
- 200g pomidorków koktajlowych
- buratta
- pesto bazyliowe
- koncentrat pomidorowy
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przepis
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie drobno pokroić cebulę, obrać i przecisnąć przez praskę czosnek i podsmażyć na około 3 łyżkach oliwy z oliwek. Dodać drobno pokrojoną cukinię i podsmażyć do zarumienienia, co jakiś czas mieszając. Pokroić kurczaka w kostkę i wrzucić na patelnię, dodając oliwę w razie potrzeby. Gdy warzywa będą miękkie, a mięso już białe, doprawić solą i pieprzem (ja dałam po około ćwierć łyżeczki każdego) i dodać pomidory z puszki. Gotować do lekkiego zredukowania objętości (około 5 minut). Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i pomidorki koktajlowe.
W tym czasie makaron powinien być już gotowy. Odsączyć, przelać chłodną wodą i dodać na patelnię. Wymieszać i podgrzać krótko razem.
Przygotować sos bazyliowy - około 4 łyżki kupnego pesto wymieszać z 3 łyżkami wody.
Nałożyć makaron na talerze, na nim położyć pół buratty i skropić sosem bazyliowym.
Smacznego!