Makaron włoski z burattą

Pyszny i prosty makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem, który dodatek buratty i pesto wynosi na wyższy poziom. Gdy mam mało czasu, szykuję makaron z samym sosem i żółtym serem, jest równie smaczny, choć pospolitszy i bardziej studencki ;).

Gotowe danie na talerzu

Składniki (2 porcje)

Przepis

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie drobno pokroić cebulę, obrać i przecisnąć przez praskę czosnek i podsmażyć na około 3 łyżkach oliwy z oliwek. Dodać drobno pokrojoną cukinię i podsmażyć do zarumienienia, co jakiś czas mieszając. Pokroić kurczaka w kostkę i wrzucić na patelnię, dodając oliwę w razie potrzeby. Gdy warzywa będą miękkie, a mięso już białe, doprawić solą i pieprzem (ja dałam po około ćwierć łyżeczki każdego) i dodać pomidory z puszki. Gotować do lekkiego zredukowania objętości (około 5 minut). Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i pomidorki koktajlowe.

W tym czasie makaron powinien być już gotowy. Odsączyć, przelać chłodną wodą i dodać na patelnię. Wymieszać i podgrzać krótko razem.

Przygotować sos bazyliowy - około 4 łyżki kupnego pesto wymieszać z 3 łyżkami wody.

Nałożyć makaron na talerze, na nim położyć pół buratty i skropić sosem bazyliowym.

Smacznego!