Spaghetti carbonara

Dzisiaj nie do końca zdrowe danie, nie wypełnione warzywami jak zawsze i pełne tłustych składników, ale o jezu jakie pyszne! Nie jest to z pewnością najbardziej tradycyjna carbonara, ale przypomina smakiem taką z restauracji, a dzięki prostemu wykonaniu możecie cieszyć się nią w mniej niż pół godziny.

Gotowe danie na talerzu

Składniki (2 porcje)

Przepis

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Boczek kroimy w dużą kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Jest on tłustym mięsem, więc dodatkowy olej nie powinien być potrzebny, ale jeżeli będzie przywierał, można dodać łyżeczkę oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy, co jakiś czas wstrząsając patelnią (nie mieszając!), aż boczek będzie chrupiący, a cukinia zmniejszy objętość.

W tym czasie do miski wbijamy jedno jajko. Dodajemy następnie z drugiego jajka tylko żółtko i rozbełtujemy widelcem. Dodajemy pieprz, kremówkę i ser i mieszamy.

Mięso i cukinię z patelni ściągamy na talerz, a tłuszcz pozostały na patelni dodajemy do mieszaniny jajecznej. Mieszamy.

Makaron odsączamy, zachowując łyżkę wody z gotowania, którą również dodajemy do mieszaniny jajecznej. Zawiera ona skrobię, która powinna nieco zagęścić nam sos. Odsączony makaron przenosimy na patelnię, dodajemy usmażony boczek i cukinię i mieszamy. Ściągamy z ognia i dodajemy gotowy sos, intensywnie mieszając. Jajko nie może się ściąć! Gotowe danie można posypać natką pietruszki, ale ja osobiście wolę je w takiej zwykłej, niezdrowej formie.

Smacznego!