Szybkie zapiekane tortille po meksykańsku z mielonym mięsem, kukurydzą, czerwoną fasolą i serem. Idealne na szybki i sycący posiłek. Bardzo smaczne również odgrzewane, więc można uszykować więcej i mieć na dłużej.
Składniki (3 porcje)
- 5 tortilli pełnoziarnistych
- 400g mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego)
- pół czerwonej cebuli
- puszka czerwonej fasoli (400g)
- pół puszki kukurydzy (200g)
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200g tartej mozzarelli
- oliwa z oliwek
- pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka słodkiej papryki, łyżeczka wędzonej papryki, szczypta ostrej papryki, szczypta kminu rzymskiego
- pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki octu
Przepis
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, po czym podsmaż mięso i drobno pokrojoną cebulę. Gdy mięso zmieni kolor z czerwonego na białe dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę. Wymieszaj, po czym dodaj puszkę pomidorów. Doprowadź do gotowania na małym ogniu, po czym dodaj koncentrat i przyprawy. Podgrzewaj na małym ogniu pod niepełnym przykryciem około 15 minut, do zredukowania objętości, na koniec dodając cukier i ocet.
Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Tortille rozłóż na blacie, po czym równomiernie nałóż na każdą po około 1/6 nadzienia z patelni. Posyp serem, zwiń w rulon i ułóż w naczyniu. Na koniec wszystko przykryj warstewką reszty nadzienia i resztą sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut do zrumienienia sera.
Smacznego!