Tortille meksykańskie

Szybkie zapiekane tortille po meksykańsku z mielonym mięsem, kukurydzą, czerwoną fasolą i serem. Idealne na szybki i sycący posiłek. Bardzo smaczne również odgrzewane, więc można uszykować więcej i mieć na dłużej.

Gotowe danie na talerzu

Składniki (3 porcje)

Przepis

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, po czym podsmaż mięso i drobno pokrojoną cebulę. Gdy mięso zmieni kolor z czerwonego na białe dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę. Wymieszaj, po czym dodaj puszkę pomidorów. Doprowadź do gotowania na małym ogniu, po czym dodaj koncentrat i przyprawy. Podgrzewaj na małym ogniu pod niepełnym przykryciem około 15 minut, do zredukowania objętości, na koniec dodając cukier i ocet.

Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Tortille rozłóż na blacie, po czym równomiernie nałóż na każdą po około 1/6 nadzienia z patelni. Posyp serem, zwiń w rulon i ułóż w naczyniu. Na koniec wszystko przykryj warstewką reszty nadzienia i resztą sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut do zrumienienia sera.

Smacznego!