Wilgotne ciasto z gruszkami, pestkami dyni i polewą z kremowego serka i miodu, które upiekłam na dzień chłopaka. Serek może być najzwyklejszy łaciaty lub z Piątnicy, byleby miał smak naturalny lub śmietankowy. Zamiast pestek dyni można użyć innych orzechów, zamiast gruszek - jabłek. Uda się zawsze! Jedyne co polecam to, by użyć miodu gryczanego - nadaje niepowtarzalny smak polewie.
Składniki
Ciasto
- 220g mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cynamonu
- łyżeczka gałki muszkatałowej
- 3 jajka
- pół szklanki oleju/oliwy z oliwek
- ćwierć szklanki mleka
- 100g cukru
- 2 duże gruszki
- duża garść pestek dyni
Polewa
- 200g serka śmietanowego
- 1,5 łyżki miodu gryczanego
Przepis
W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, sodę i przyprawy), a w drugiej mokre (jajka, oliwa lub olej i mleko). Do mokrych składników dodać cukier, wymieszać, po czym przelać masę do miski z suchymi składnikami. Wymieszać tylko do połączenia. Gruszki pokroić w drobną kostkę, pestki dyni ‘z grubsza’ poszatkować, dodać i wymieszać tylko do połączenia nie dłużej.
Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać (będzie dosyć gęste). Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec ciasto przez około 40 minut, do suchego patyczka i wystudzić.
Serek kremowy dokładnie wymieszać z miodem i wyłożyć na wystudzone ciasto. Można dodatkowo posypać pestkami dyni.
Smacznego!